Suomeksi På Svenska

Ilmanvaihdon mittaus ja säätö

Ilmanvaihdon toimivuus vaikuttaa suuresti asumismukavuuteen. Mikäli ilmanvaihto ei toimi kunnolla, huoneilma ei vaihdu tarpeeksi nopeasti ja voi aiheuttaa väsymystä. Ilman pitäisi vaihtua kokonaisuudessaan vähintään kerran kahdessa tunnissa, mutta mitä nopeampi ilmankierto on, sitä parempi sisäilmakin luonnollisesti on. Myös talon tai asunnon koko vaikuttaa ilmankierron suositeltavaan nopeuteen. 

Moni ei tule ajatelleeksi, että ilmanvaihto vaikuttaa myös talon rakenteisiin. Mikäli talo on ylipaineinen, voi ilmankosteus alkaa kertyä rakenteisiin. Ilmanvaihto säädetäänkin niin, että talo on lievästi alipaineinen.

Vanhan kansan tapa mitata ilmanvaihtoa on ollut laittaa A4-paperiarkki poistoilmaventtiiliin eteen, ja katsoa pysyykö se siinä. Tämä tapa ei oikeasti kerro ilmanvaihdon toimivuudesta mitään muuta kuin onko ilmanvaihto päällä vai ei. Ilmanvaihdon luotettavaan mittaukseen tarvitaan aina asiantuntijaa. Asiantuntija pystyy mittaamaan montako litraa sekunnissa ilmaa virtaa ja mihin suuntaan, ja vasta nämä luvut kertovat oikeasti ilmanvaihdon toimivuudesta. 

Ilmanvaihdon säätö pyritään tekemään koneellisessa ilmanvaihdossa mahdollisimman pienellä teholla toimivaksi, jolloin ei aiheudu äänihaittoja. Painovoimaisessa ilmanvaihdossa ilmanvaihdon säätö onnistuu vain poistoilmaventtiilien virtausaukkoja säätämällä. Oikein säädetty ilmanvaihto tuo ulkoa kuivaa ilmaa syrjäyttämään kosteampaa sisäilmaa. Mittaamalla sisäilman kosteussisällön ja vertaamalla sitä ulkoilman kosteussisältöön, ammattilainen pystyy määrittämään, onko ilmanvaihtuvuus määrältä oikea. Liian pieni ilmanvaihto altistaa rakenteet mikrobivaurioille ja liian alipaineiseksi säädetty ilmanvaihto aiheuttaa ongelmia muunmuassa tulipesien vedossa, jolloin savuhormi toimii tuloilmakanavana. 

Huolettaako sinua ilmanvaihtosi toimivuus? Pyydä meiltä tarjousta sen mittauksesta ja säädöstä!