Suomeksi På Svenska
Radon on näkymätön, hajuton ja mauton radioaktiivinen kaasu, joka on tupakan jälkeen yleisin keuhkosyövän aiheuttaja. Suomen radonpitoisuudet ovat yksiä maailman suurimmista, ja tähän on syynä maaperämme. Suomen maaperän uraanipitoisuus on suuri, ja radon on uraanin hajoamistuote.  Suurimpia radonpitoisuudet ovat Etelä-Suomessa, mutta radonin riski on hyvä tiedostaa koko Suomessa. Asuinkuntasi ympäristöosasto tai terveysviranomaiset voivat kertoa mahdolliset riskialueet. Myös porakaivon vedessä voi olla radonia huomattava määrä, ja talon perustuksissa käytetty täytemaa voi luovuttaa radonia, vaikkei itse maaperässä sitä paljoa olisikaan.

Radon sisäilmassa

Radon kulkeutuu sisäilmaan talon alapohjan kautta. Perustuksissa olevat raot sekä tiivistämättömät läpiviennit ovat yleisiä ongelman aiheuttajia. Ryömintätilainen alapohja on turvallisin tapa rakentaa talo radonia ajatellen, mutta alapohjan tuuletus täytyy tällöinkin muistaa.

Radonia ei pysty mitenkään aistimaan sisäilmasta, eikä se aiheuta oireita. Radonmittaus kannattaa tehdä varsinkin jos asuu riskialueilla omakoti- tai rivitalossa tai kerrostalon alimmissa kerroksissa. Säteilyturvakeskuksen, eli STUKin, radonmittauspurkkeja pystyy tilaamaan suoraan heidän verkkokaupastaan osoitteesta http://verkkokauppa.stuk.fi/?l=fi. Radonmittauksen aika on kaksi kuukautta 1.11.-30.4. välisenä aikana. Sosiaali- ja terveysministeriön päätöksen mukaan uusissa taloissa saa radonia olla enintään 200 becquerelliä kuutiometrissä, vanhoissa taloissa tuo luku on 400 becquerelliä kuutiossa. Mikäli mittauksen tulos ylittää kyseiset arvot, suositellaan toimenpiteisiin ryhtymistä.

Radonin poisto sisäilmasta

Me Amrelalla olemme auttaneet radonista kärsiviä jo vuosikymmeniä. Jos kodissasi radonia esiintyy, kutsu meidät paikalle. Teemme ensin vielä pikatestin, jolla näemme lähtötason sillä hetkellä, asennamme radonimurin, joka poistaa radonia tehokkaasti sisäilmasta. Tämän jälkeen mittaamme vielä lopputuloksen, jotta näet imurin tehon, ja voit jatkaa asumista kodissasi levollisin mielin.

Ota yhteyttä, ja kutsu meidät apuun, jos radon vaivaa!
 
Nimi
Puhelinnumero
Paras aika tavoitella